Teambuilding za všechny prachy

Už jste někdy „zažili“ firemní teambuilding? Věřím, že odpověď by byla napříč firemním světem spíše kladná, a to nehledě na to, zda jste zaměstnancem v Praze nebo třeba na jižní Moravě. V prostředí mezinárodních korporací bych si vsadila až na 100 % kývnutí.

Mně samotné se dokonce v minulosti stalo, že jsem vyjela na teambuilding s firmou, kam jsem nastupovala až týden poté. Ale nebylo toho už dost? Není třeba vymyslet něco jiného? Ani ne. Teambuidingový boom, který jsme zažili v devadesátkách zdaleka neskončil, jen jsou jeho účastníci podstatně zmlsanější.

Pravidelně nebo ad-hoc

Častým jevem je využívání teambuildingů pravidelně, někde si z podobných výjezdů udělali firemní tradici. Může to pak vypadat trochu jako firemní olympiáda – v zimě někam na hory, v létě na vodu a podobně. Populárním obdobím pro teambuildingy a další „akce pro zaměstnance“ je podzim. A není divu – vzhledem k nákladnosti podobných akcí se často čeká, zda „nám na to zbydou prostředky“. Proto se některé HR týmy začínají rozhlížet po trhu až ve chvíli, kdy potřebují do-vyčerpat roční rozpočet.

Investice nebo zbytečný luxus

Brian Scudamore před dvěma lety ve svém příspěvku* pro časopis Forbes obhajoval názor, že peněz utracených za společný firemní výjezd byste litovat rozhodně neměli. Nehledě na to, zda se na místě budete věnovat vinobraní nebo třeba adrenalinovým aktivitám, investice se vám rozhodně vrátí. Vztahy se budují jinak s kravatou na krku v kanceláři a jinak v poloze horolezce zavěšeného na společném laně, na skále u lesa. Bylo vypozorováno, že za jeden den se tímto způsobem vyřeší i dlouhotrvající spory, a to nehledě na to, zda se problémem někdo cíleně zabývá. Paradoxně totiž teambuilding, který v sobě obsahuje nějakou přesně mířenou intervenci z pozice trenérů, nemusí nutně fungovat lépe než hromadná akce, kterou si zaměstnanci jedou prostě jenom užít.

Klíčem úspěchu je efekt sdílených emocí, takových, které v práci ne vždy zažijete. Společná radost, jiný druh vzájemného poznání a propojení. Ano, i nabuzené týmy se pár měsíců po společném offsitu mohou opět rozhádat, případně uzavřít zpátky do svých ulit. Nic netrvá věčně a proto je vhodné ten plamínek vzájemné důvěry a pocitu sounáležitosti pravidelně rozfoukávat.

Je to jako v rodině. Málokdo by měl za to, že investice do společně stráveného večera, víkendu nebo dovolené, vydrží až do Vánoc. A stejně jako v rodině, je dobré si podobné zážitky dokumentovat a ideálně si je i nějakou formou pravidelně připomínat.

Parametry správného výběru

Možná právě teď sedíte a lámete si hlavu, protože vám šéf dal za úkol zajistit pro vaše kolegy společný teambuiding. Nabídek je hodně a vlastně ani nevíte, jak a čím začít, podle čeho se orientovat.

Doporučuji si ze všeho nejdřív dát ruku na srdce a pokusit se zmapovat, co teď firmou hýbe, jaká je mezi lidmi nálada a udělat si menší (třeba osobní nebo dotazníkovou) sondu na témata nebo aktivity, které by vašim kolegům udělaly radost. Není totiž nic horšího než investice do společného výletu, na který se nikomu nechce. Třeba zjistíte něco opravdu objevného, co vaše úvahy posune úplně nečekaným směrem.

Ve výběru konkrétní formy a náplně vašeho výjezdu vám jistě ochotně pomůže zkušený dodavatel. Jen bych si dala pozor na to, abyste měli dopředu jasný přehled o tom, co všechno jeho služby zahrnují. Dále bych se, pokud možno, chtěla osobně seznámit s lektory, kteří pro vás budou akci facilitovat nebo aspoň s těmi klíčovými. Je důležité, aby o vás něco věděli (měli zájem se dozvědět) a byli na vás a vaše cíle správně „naladěni“.

Když pro klienty stavíme teambuilding, předchází mu často více než jedno setkání, abychom si mohli být jisti, že rozumíme filosofii dané akce. Pokud je to čistě o zábavě a společném prožitku, pak volíme jiný scénář než ve chvíli, kdy se má něco někam konkrétně posunout, kdy je potřeba něco konkrétního v rámci týmu podpořit nebo dokonce změnit.

Možností je opravdu mnoho – alfou a omegou za mě asi vždycky bude „pro koho“. Zkuste vybírat společný offsite pro vaše kolegy jako když vybíráte výlet někomu, na kom vám záleží. Jestliže tomu budete věnovat dostatečnou pozornost, získáte si předem zpětnou vazbu uvnitř firmy a spojíte se s profesionály, nemůžete trefit vedle.

https://www.forbes.com/consent/?toURL=https://www.forbes.com/sites/brianscudamore/2016/03/09/why-team-building-is-the-most-important-investment-youll-make/#c87c73e617fc

Anna Pedretti, Human Garden