Mobilní aplikace vstupují do světa HR

Dovedete si představit, že se chystáte nastoupit na nové vysněné pracovní místo do firmy. Máte před sebou ještě dva měsíce výpovědní lhůty, ale to čekání na den D se vyplatí. A najednou vám na telefon přijde zpráva od budoucího zaměstnavatele, že si máte stáhnout aplikaci s logem budoucí firmy, která vám to dvouměsíční čekání zpříjemní.

Nový zaměstnavatel vás zapojí už nyní do nového týmu kolegů, nabídne vám doma ke studiu důležité materiály, které se vám po nástupu budou hodit k práci a budete mít stále při ruce důležité kontakty na svého budoucího šéfa nebo mentora, který se vám od prvního dne nástupu bude věnovat. To není sci-fi, ale realita. A ten pocit, že má o mě někdo zájem, že chce, abych pro něj pracoval, je důležitý. Nepleťme se, ten pocit je skutečně velmi, velmi důležitý, přinejmenším proto, že nemusíme litovat toho, že opouštíme starou firmu.

Ti zaměstnavatelé, kteří dnes dokáží proplouvat mořem možností, které nové technologie nabízí a dokáží je využívat, budou stát o krok napřed před těmi, kteří zatím váhají.

Rychlost, s kterou se na nás valí nové trendy v oblasti HR, je závratná.  Super moderní technologie přináší novinky, na které se musíme rychle etablovat. Evoluce je rychlá, možná můžeme mluvit spíše o revoluci. Ještě před rokem jsme mohli pozorovat jak nám do firemního života pozvolna vstupují sociální média. Zatímco kdo není dnes na sociální síti, jakoby by nebyl. A neznamená tam jen být, musí se tam žít. A také se učit jak tam žít co nejlépe, aby nám to přineslo nějaké benefity. Podobně jsme si v minulosti zvykli učit se z manuálů, intranetu, e-learningu…a k těmto platformám přichází nově e-learning 2.0, web 2.0, Serious games nebo mobilní aplikace. 

To, že mobilní zařízení zažívají raketový vzrůst, není jistě překvapivá informace. Pokud se projedete městskou hromadnou dopravou, můžete pozorovat, že každý pátý cestující aktivně využívá mobilní telefon. Ať už posloucháním hudby, surfováním na sociální síti nebo placením účtů. Průměrně máme staženo 65 aplikací v našich mobilních zařízeních. A meziroční nárůst prodeje telefonů vzrostl o 25% a tabletů dokonce o 261%.

Mobilním aplikacím věnujeme spoustu času, a to v průměru čtyři a půl minuty každé z nich denně. A není se čemu divit. Mobilní aplikace je tak snadné stáhnout do našich krabiček. Většina je jich zdarma, ale jsme ochotni za ně i nějakou korunu nebo lépe euro připlatit. Surfovat v práci se příliš nehodí, tak trávíme svůj volný čas třeba při cestě z práce k této fantastické zábavě a mobilita telefonu nám to dovoluje. Žádné kabely, wi-fi…jen pokrytí.

Tato mobilní expanze se začíná promítat i do uvažování a přemyšlení firem. Uvědomují si, že existuje rozdíl mezi desktopem a mobilem, a tím je zejména konektivita. U počítačů musíte být připojeni síťovým kabelem nebo v případě laptopů na Wi-Fi, ale pořád vám nezbývá nic jiného než se pohybovat po firmě. Ti vyvolení dostanou domů VPN. Mobilní telefony však využívají, dnes již téměř všude dostupné, 3G, 4G nebo LTE připojení a nebrání vám tak opustit brány kanceláře.

Zajímavým zjištěním, s kterým přišla comScore je informace, že uživatelé mobilních aplikací začínají ve využívání porážet klasický desktop. Téměř 70% lidí otvírá své mobilní aplikace k brouzdání na Facebooku nebo chatování na sociální síti. A až 90% lidí pracuje s aplikací mapy. Jen velmi malý počet lidí, kolem 4 procent, aplikace bere jako pracovní nástroj. Je zarážející jaký boom aplikace zažívají a jak malé procento firem je využívá. Aplikace jsou všude kolem nás, ale pro firmy znamenají stále ještě něco nového, exkluzivního a možná trochu nevědí co s nimi.

Nejlépe toto vystihli v marketingu a začali aplikace vytvářet jako příjemný lifestylový produkt pro své zákazníky, kteří jsou praktický stále „napojeni“ na konkrétní produkt nebo službu. Mobilní aplikace umožnuje rychle zaplatit účty, změnit v nastavení podmínky smlouvy nebo objednat pizzu. Navíc zde vstupuje další nový trend gamifikace, která vtahuje klienty do určité „závislosti“ na aplikaci klikat pravidelně.

Firmy, které pochopili, že i HR se dnes musí prezentovat podobně jako marketing nebo prodej a naskočili do tohoto rozjetého vlaku spojuje jediné, vystihly dobu.

Podobně jako má marketing za úkol přilákat nové zákazníky, tak musí HR hledat nástroje jak získat nové kvalitní zaměstnance, jak si je udržet a nadchnout je pro firemní značku. A také učit své manažery, aby tyto zaměstnance dokázali motivovat a získat pro práci, která vydělává. Nejsou to jednoduché úkoly. Firmy stojí hodně peněz a času nové lidi najít a velmi rychle a snadno o ně můžou přijít. Manažeři můžou být drazí a nemusí přinést firmě investici zpět. Pomoci předcházet těmto obavám dokáží právě mobilní aplikace.

Na trh vstupuje novinka v podobě HR aplikací, kterou přináší pro český a slovenský trh společnost Human Garden. Tyto aplikace nevyžadují od firem najímat nové vývojáře nebo nové personalisty, kteří musí aplikace spravovat. Naopak. Používat HR aplikace je stejně snadné jako jakákoliv jiná aplikace ke stažení. Aplikace fungují na obou platformách android nebo apple a lze je používat na mobilních zařízeních nebo desktopech.

Revoluční změnu například nabízí, již na začátku zmiňovaná WELCOME aplikace, kterou si nový zaměstnanec stáhne na plochu s logem firmy, a to již několik týdnů před samotným nástupem. Zaměstnanci přichází od zaměstnavatele pomocí aplikace zprávy, které se zobrazí stejně jako sms zpráva. Zprávou je například možnost se svým budoucím kolegům představit, třeba i pomocí videa, fantazii se meze nekladou. Další funkcionality jsou krátké testy, které jsou „barometrem“ nálady nového zaměstnance, jak vnímá příjímací pohovor, jak se cítí prvních pět dnů v práci, apod. Už před nástupem získá díky aplikaci přístup k firemním dokumentům a manuálům o produktech a strategii nebo třeba k informacím, kde najde kuchyňku na ranní kávu. První dny nástupu do nového zaměstnání bude už moci prožívat s menším stresem, protože ho budou kolegové již znát a on bude vědět řadu užitečných a potřebných věcí nutných ke své práci. Třešničkou na dortu je například zpráva CEO k novému zaměstnanci, který ho vítá ve společnosti.

Vše se bude hýbat rychleji. Po celou adaptaci ho bude aplikace provázet. Kdykoliv si dohledá důležité informace, HR má skvělou příležitost přes aplikaci získávat zpětnou vazbu na svůj program pro nové zaměstnance (on-boarding program) a manažer má nástroj, který mu pomáhá nového člověka zapracovat na svém místě. Vše je dostupné jen s připojením na internet, na klik a na heslo.

Když jsme mluvili o nelehkých úkolech pro HR, jedním z nich je zmiňované poradenství pro manažera, jak na to, abych své lidi správně vedl a motivoval. Jde to zkusit jinak a zábavně. Profitovat z toho, co již funguje a přenést herní prvky do učení.

Hitem jsou právě Serious games pro manažery, které nabízí například PEOPLE MANGER laboratoř, ve které manažeři narážejí na různé situace ve vedení lidí, musí jim čelit a umět je vyřešit. A to vše v bezpečí virtuálního světa. PEOPLE MANGER LAB je simulace, která je vtáhne do hry na jejich tabletech. Dostanou tým podřízených a kouče, který jim bude průvodcem v jejich jednání. Jak dát týmu dobrou zpětnou vazbu? Jak nastavit jejich rozvoj? Jak správně chápat výkon a potenciál u svých lidí? Pokud váháte s odpověďmi na tyto otázky, máte dvě možnosti jak to zjistit. Buď zvolíte cestu pokus-omyl nebo to natrénujete na simulátoru.

To jsou jen některé z příkladů, které umí aplikace řešit, nabízí samozřejmě celou řadu dalších možností. Ale jedno je jim společné, zaměření na člověka uvnitř firmy, na jeho vnímání a přirozené prostředí, ve kterém žije. Nespornou výhodou pro firmy je jejich jednoduchá implementace bez potřebných IT nebo HR zaměstnanců, které je musí spravovat, aplikace dokáží zaměstnance zapojit a motivovat a vylepšit i značku zaměstnavatele, protože jde o chytré a moderní řešení.

Čas na dodání výsledků firmy zaměstnancům neustále zkracují, chtějí, aby přemýšleli rychleji, produkovali lépe, zvyšují na ně nároky…Ale možná by stálo za to, podívat se i jak rychlé a efektivní nástroje jim dávají do ruky. Co dokáže zlepšit a zrychlit práci lidí a kolik do toho chci jako firma investovat. Ve spotu se stanou hráči těmi nejlepšími nejen díky talentu, ale i díky oddanosti svých skvělých trenérů a zázemí. Přichází doba, kdy se musí firmy posouvat ve svém myšlení, zbavit se stereotypů a vrhnout se do změny.

 

Autor: Kateřina Krupková