Jak probudit duši kolektivu pomocí týmového koučování

Každý zaměstnanec, manažer i majitel čas od času řeší, jak rozhořet duši kolektivu. Jak vytvořit optimální pracovní nasazení kolegů či atmosféru ve firmě. Nezáleží na tom, jak je firma veliká nebo na co se zaměřuje, občas potřebuje promazat a znovu seřídit celý mechanismus.

Řešíte jako manažer jak zvýšit motivaci či efektivitu týmu, jak zlepšit komunikaci, jak správně nastavit procesy a jejich kontrolu, jak zvýšit výkon a zisky týmu? Je Váš tým sehraný tak dobře, jak by měl? Jsou každému jasné jeho role a odpovědnosti? Je to Váš tým, který pracuje efektivně a harmonicky? Stává se, že Váš tým je někdy až příliš utopený v každodenní operativě, rutinních problémech, spíše než aby si udělal prostor pro hledání konstruktivního řešení, strategie či společné vize Vaší firmy či týmu? Máte ve Vašem týmu některé členy „problematické“, takže fungování týmu spíše narušují? Váš tým funguje dobře a chcete, abyste tento jeho potenciál posunul ještě na vyšší úroveň? Co s tím nešťastným procesem, který jde skrz tři oddělení? Kdy už konečně začnou tyto dva týmy lépe spolupracovat?

Snad každý se setkal s tím, že v pracovním kolektivu něco skřípe. Kolikrát mu ale chybí kompetence, anebo nechce donášet. Nadřízení dotyčného omlouvají, že se to zlepší. Těžko se hledají příčiny a ještě hůř se řeší, protože všichni musejí chtít a trochu tomu pomoci. Jak ale zařídit, aby se ve všech něco pohnulo stejným směrem a bez zbytečných komplikací? Jedním z možných řešení je právě týmové koučování.

Co je to týmové koučování?

Stačí se jen domluvit na týmovém koučování: najít společný čas, vůli a finance, které se brzy vrátí. Existují dvě varianty – buď si firmy vyškolí vlastní interní týmové kouče, kteří projdou výcvikem, potřebnou praxí a stanou se kouči, což je cesta poměrně dlouhá a finančně náročná. Druhou možností je, že si firma najme již zkušeného týmového externího kouče.

Týmový koučink funguje podobně jako individuální. Liší se v tom, že místo jednoho klienta se účastní koučinku více členů týmu. Týmem může být buď vedení firmy, nebo nějaký tým, který je ve struktuře pod jedním manažerem, nebo skupina manažerů ze stejné úrovně, může se však jednak i o tým, který vznikne pouze pro dané zadání – tzn. je poskládaný z různých zaměstnanců napříč firmou apod.

Týmové koučování pomáhá tím, že naslouchá všem přítomným. Na to při poradách ale nebývá prostor. Navíc kouč svými otázkami a technikami pomáhá směřovat diskusi tak, aby si tým našel pro daný problém vlastní řešení.

„Síla a úspěch týmového koučování spočívá právě v tom, že si samotní lidé vytvářejí mantinely svých možností, příčky úspěchů, kam chtějí dosáhnout. Vnitřní impulzy jsou daleko stabilnější a efektivnější, než když změny přicházejí jen shora od vedení. Týmový koučink výrazně podporuje osobní zodpovědnost, která je tak často požadovanou hodnotou,“ vyzdvihuje pozitivní stránku majitelka firmy Human Garden Barbora Stejskalová, která se dlouhodobě věnuje problematice lidských zdrojů ve velkých i malých firmách.

Jednoduchým příkladem může být situace v cestovní kanceláři, která spojila dvě pobočky. Ačkoliv se zdá, že cestovní kancelář má jednotný systém prodeje zájezdů, pobočky mohou mít trochu jiné hodnoty a priority. Propojením dvou dílčích týmů tak mohou zaměstnanci narážet při běžném chodu. Ne vždy jsou všem jasné pozice. Vedoucí se navíc nemusí názorově scházet v plánu prodeje. Problémy se nabalují a často sami zaměstnanci neumějí komplikace řešit. Nesoulad skupiny zbrzďuje její vývoj, lidé přicházejí do práce otrávení, bez energie a vidiny řešení komplikovaných situací. Nejsou si jistí svou pozicí a často hledají zaměstnání jinde nebo začínají být demotivovaní.

Lucie Poštolková