Inspirativní rozhovor na téma „Manažerské dovednosti“

Přečtěte si rozhovor s Ivou Pechovou, trenérkou kurzu „Manažerské dovednosti“ a autorkou inspirativní knihy „Tak je ze mne šéf! A co dál? …“

 Napsala jste knihu „Tak je ze mne šéf! A co dál? …“ Co vás inspirovalo?

Po letech práce na pozici interního HR manažera jsem se dostala do role trenéra a když jsem chtěla svůj trénink pro začínající manažery podpořit nějakou zajímavou knihou, překvapilo mne, že jsem takovou na trhu nenašla. Několik knih jsem tehdy koupila, ale po bližším pročtení jsem byla zklamaná, nebylo to to, co jsem hledala. Nemyslím si, že je pro začínajícího manažera důležité znát všechny teorie, vědět, jak vypadá manažerský cyklus, umět vyjmenovat fáze nevím čeho a podobně. Jsem přesvědčena, a moje dosavadní praxe na pozici manažera i zkušenosti z pozice toho, kdo „vychovává a rozvíjí“ jiné manažery, to jednoznačně potvrzují. Pro začínající manažery je naprosto klíčové si uvědomit, co to vlastně znamená, být manažerem. Porozumět tomu, že být manažer je skutečně role a jako každá role i tato něco obnáší. Vědět, co konkrétně mají dělat, aby oni jako manažeři fungovali a aby fungoval jimi vedený tým. Tak jsem se nakonec rozhodla, že svůj pohled, svoji inspiraci sepíšu a předám já.

 Jak to Ivo vše začalo?

Zase sedím poslední v kanceláři na celém patře, prohrabávám se hromadou nehotových věcí a prostě nestíhám. Stejně jako včera, jako celý tenhle týden. Vlastně od té doby, kdy jsem se stala vedoucí toho zatraceného týmu. Vždyť jsem o to nijak neusilovala. Ale když nabídka přišla, proč to nezkusit? Tak a teď to mám.

Jak vypadaly vaše manažerské začátky?

Všichni jsou dávno doma a já vůbec nevím, kdy stihnu odejít. A to si spoustu věcí ponesu domů na večer. A ráno budu v kanceláři první, zase nebudu stíhat ani kafe nebo čaj.  A s nikým už ani nemluvím, prostě zavalená horou úkolů.  Všichni kolem mne jsou tak v klidu a v pohodě. Oni snad nemají co dělat?!?!  To jim zbývá čas na povídání?!?! Kafe si vaří snad 3krát za den! Prostě vysmátí. Já jsem naopak čím dál víc unavená, nervózní a protivná. To jsem fakt tak neschopná? To nezvládnu vést tým s 5 lidmi? …….. Takhle nějak vypadaly moje manažerské začátky.

Kdy jste se rozhodla, že dále takto už ne?

První týdny, kdy jsem vedla svůj tým. Ani už nevím, jak dlouho jsem se podobně trápila, než jsem se rozhodla, že takhle tedy prostě ne.  A hlavně, než se mi to podařilo začít měnit. Od té doby jsem se setkala s celou řadu skvělých kolegů, manažerů, od kterých jsem se mohla učit. Prošla jsem si mnohé užitečné (i neužitečné) tréninky, přečetla různé knihy. Prošla jsem si spoustu manažerských pozic a udělala ještě více chyb.  A hlavně – viděla jsem hodně kolegů a kolegyň, kteří se v podobné situaci trápili stejně jako já. A viděla jsem i hodně skvělých specialistů, expertů, obchodníků, … které povýšení do manažerské pozice pracovně „zabilo“.  

Co děláte dnes?

Po letech jsem se dostala i do role trenéra a tématu základních manažerských dovedností se nyní věnuji i z této pozice.

Můžeme se s vámi nad tímto tématem někde setkat?

Aby Vaše manažerské dny nemusely vypadat tak, jak píši ve své knize, abyste se v manažerské roli co nejméně „trápili“ a byli efektivní, produktivní a spokojení, připravila jsem trénink „Manažerské dovednosti“.

Pro koho je trénink určen?

Trénink je hlavně pro manažery, kteří jsou v této roli již nějaký čas a chtěli by si potvrdit, rozšířit nebo doplnit svoje znalosti a dovednosti v této oblasti, případně pro manažery, kteří v manažerské roli začínají nebo se na ni aktuálně připravují.

Něco málo o lektorce a autorce knihy

Ing. Iva Pechová

mentor, kouč, trenér, HR expert, maminka 2 dospělých dětí

Téměř 20 let pracovala na různých pozicích v interním HR, v řízení lidských zdrojů. Prošla pozice od specialisty až po HR manažera či personálního ředitele. Působila většinou v nadnárodních korporacích, spolupracovala s kolegy v rámci republiky i celého světa. Zkušenosti má z několika sektorů – od retailového řetězce, přes automobilovou výrobu, pivovarnictví až k pojišťovnictví a bankovnictví. 

Různorodost a pestrost prostředí, kterými si Iva v rámci pracovní kariéry prošla, ji nesmírně obohatila. Měla možnost „být u toho“, když se začínalo rozvíjet moderní HR se všemi svými procesy a trendy.  

Rozvoj považuje za samozřejmou součást života a podporovat rozvoj ostatních ji velmi baví a naplňuje. To bylo jedním z jejích hlavních důvodů, proč se po dlouhé době v interním HR vydala na cestu konzultanta, kouče, mentora a trenéra. 

Iva je aktivní sportovec, lyžuje, jezdí na kole, běhá orienťák, stepuje……

Věřím, že Iva inspiruje i vás:-)

Human Garden