Jaká jsou pravidla pro práci z domova?

Home office neboli práce z domova se v současnosti řadí na přední příčky v oblíbenosti benefitů. Své o tom ví hlavně ženy s malými dětmi,  pro které to může být jediná možnost, jak se ještě v průběhu mateřské či rodičovské dovolené nebo po jejím skončení vrátit zpět do pracovního procesu.

Mnozí pokrokoví zaměstnavatelé si již naštěstí uvědomují,  že pokud matkám umožní návrat prostřednictvím práce z domova, ušetří tím značné náklady na nábor nových zaměstnanců, na jejich adaptaci i zaškolení a omezí tím také  ztrátu tzv. intelektuálního kapitálu a odliv tacitních znalostí.  Z home office tedy mohou jednoznačně těžit obě strany. Tento typ flexibilního úvazku má nejen své výhody, ale skýtá i  určitá rizika a to opět na obou stranách. Na straně zaměstnavatele jsou to obvykle obavy, týkající se pracovních úrazů nebo zachování bezpečnosti dat a na straně zaměstnance jsou to rizika  psychosociálního charakteru.

Nedávno mi volala značně vystresovaná kamarádka, která začala kvůli dětem  pracovat z domova, se slovy: „Jak můžeš pracovat z domova a  nezbláznit se?“  Pravdou je, že aby tento režim fungoval a byl spokojený zaměstnanec i zaměstnavatel, je třeba dodržovat určité zásady.

Zde je několik z nich, které jsem jako trojnásobná matka, pracující často i  v režimu home office získala  vlastní  zkušeností.

1. Nastavte si jasná kritéria pro práci z domova

Hned v začátcích je dobré si uvědomit, proč jste se pro práci z domova rozhodla a co vám má toto nastavení přinést. V prvních dnech a týdnech si toto pravidelně opakujte a to zejména v situacích, kdy prvotní nadšení vystřídají  pochybnosti,  nejistota a pocit sociální izolace.

Samostatnou kapitolou je práce z domova s  malými dětmi „za zády“.  V tomto případě je  většinou značně obtížné,  ba dokonce nereálné, nastavit si pravidelný pracovní režim. Naše úsilí nám totiž obvykle  narušuje nezbytná partie pexesa, oplachování dudlíku, pouštění pohádky nebo „venčení“ dítka,  s toužebným očekáváním dlouhého poledního spánku, během kterého se s vyhrnutými rukávy vrháme do práce, se snahou dokázat, že Paretovo pravidlo může fungovat i při poměru 10 % úsilí a 90% výsledků.

Pracovat  v tomto režimu může být velmi stresující a dokáže v nás často vzbuzovat výčitky svědomí, že se řádně nevěnujeme ani dětem ani práci. A ono to tak v praxi leckdy i bývá.  Při práci z domova s dětmi, které ještě nechodí do školky,  je proto lepší sjednat si alespoň na pár hodin denně hlídání nebo se práci věnovat v brzkých ranních či večerních hodinách. A právě zde je na místě si připomenout, co mi práce z domova přináší. Pokud je to finanční přilepšení a většinu peněz bychom investovali do chůvy, tak asi bude lepší pracovat ráno nebo večer. V případě, že se chci seberealizovat nebo  se tzv. udržet v oboru a finanční situace pro mě není zásadní, pak bude asi vhodnější svěřit děti chůvě.  Možná je samozřejmě i kombinace obojího. Je ale také důležité si uvědomit, že celodenní péče o děti je fyzicky i psychicky náročná a zvážit, jestli opravdu chceme každý večer usedat do pozdních nočních hodin k počítači a „obětovat“ práci několik měsíců či let partnerského života.  Zvolenou variantu proto vždy projednejte s partnerem a domluvte se,  na jakém principu bude vaše práce z domova fungovat a kolik společného času jí obětujete. Maminky, jejichž děti chodí do školky a školy mají situaci přeci jen o něco jednodušší, jelikož se pracovním povinnostem věnují  během dne a mohou také lépe plánovat své úkoly. I pro ně však platí další důležité kritérium…

2. Pečlivě oddělujte pracovní a soukromé činnosti

Pokud jste se se zaměstnavatelem dohodla, že začínáte pracovat v 9:00 hodin ráno, nemusíte mít výčitky, že si jdete poté, co odvedete děti do školky zaběhat,  dáte prádlo do pračky a přečtete si soukromé e-maily. Jakmile ale přijde hodina „H“ a vy se pustíte do práce, zapomeňte na činnosti typu … ještě vynesu koš, vyndám nádobí z myčky a zavolám kamarádce.  Naučte se fungovat stejně, jako kdybyste pracovali v kanceláři. Jakoukoli činností, která nesouvisí s prací,  pouze tříštíte svou pozornost a musíte se znovu a znovu mentálně naladit na úkoly, které vás čekají. Práce vám pak trvá mnohem déle a připravujete se o čas, který můžete věnovat rodině nebo sobě. Stejné to je ale i v případě, že už vaše pracovní povinnosti skončily. Zavřete počítač a buďte se svými dětmi přítomna nejen fyzicky, ale i psychicky, tady a teď.

3. Pozor na prokrastinaci

A ještě si dám kávičku, zabrouzdám po webu a  podíváme se co je nového na Facebooku. Z pár minut se velmi lehce stane pár desítek minut, v součtu dokonce i hodin.  Práce z domova v nás může vzbuzovat pocit menší kontroly našeho nadřízeného, ale často je opak pravdou.  V dnešní době již existují velmi efektivní monitorovací systémy, které umožnují sledovat čas zaměstnance strávený u počítače i  webové stránky, které navštívil.  Důležitější je ale skutečnost, že jsme se zavázali k určité dohodě o práci z domova,  a to nejen písemné, ale i morální a je naší povinností závazky, které z ní plynou plnit. Mezi maminkami, které pracují v režimu home office, se však v 99% setkávám s tím, že své povinnosti plní velmi odpovědně,  jelikož mají přesně limitovaný čas, který mohou práci věnovat před tím, než vyzvednou děti ve školkách a ve školách. Pozor i opak může být rizikový a to v případě, že se pro nás home office stane synonymem pro práci nonstop a my chaoticky běháme mezi přípravou večeře, čtením e-mailů,  podepisováním domácích úkolů a vyřizováním služebních telefonátů. Toto nastavení nám dlouho fungovat nebude a dříve či později se to projeví na pracovních výsledcích nebo rodinných vztazích.

4. Důvěra

Stejně jako když pracujeme v kanceláři, i při  práci z domova si někdy potřebujeme zařídit důležité osobní záležitosti. Může jít o návštěvu lékaře,  jednání v bance nebo cokoli jiného.   V tomto případě, bychom se měli s nadřízeným vždy domluvit na řešení. S  možností pracovat z domova nám zaměstnavatel poskytl mimořádnou důvěru,  a pokud si ji chceme udržet, měli bychom se i v těchto situacích zachovat čestně. Ano, je sice možné, že by nadřízený naši absenci nezjistil, ale opravdu nám to za ty nervy a hlavně za ztrátu důvěry stojí?  Vždy existuje nějaké řešení, jako například napracovat si hodiny další den. Pro mnoho nadřízených je dokonce důležitější kvalitně a v termínu odvedená práce, než počet odpracovaných hodin. Určitě je vhodné se omezit na nezbytně nutné záležitosti, které není možné zařídit mimo pracovní dobu. Na kadeřnici nebo wellness procedury raději zapomeňte J

5. Pracovní místo

Pokud pracujete z domova pravidelně, je dobré mít vyčleněné jedno konkrétní pracovní místo. Málokdo z nás má svou vlastní domácí pracovnu, ale i v ložnici,  obýváku nebo v jídelně je možné si zajistit dobře osvětlené a větrané provizorní „pracoviště“, které nám poskytne dostatek místa na počítač i ostatní pracovní materiály, které tak můžeme mít dobře organizované. Nestane se vám pak jako mě, že na klienta, jehož případu jsem se zrovna věnovala,  vypadnou omalovánky s Blesk MqQueenem a rozvrh hodin 3.A.  Jedno obvyklé pracovní místo má i svůj psychologický význam. Jakmile k němu zasednete, oddělíte pomyslně soukromý, resp. rodinný a pracovní život. Jednou z výhod domácího pracoviště je možnost si jej zpříjemnit malými drobnostmi. Já si například ráda zapnu aroma difuzér, pustím si příjemnou hudbu a kostým vyměním za pohodlné oblečení.  Nemám tím na mysli strávit pracovní den v teplákách a s mastnými vlasy, to by nám na dobrém pocitu příliš nepřidalo.

6. Duševní hygiena a životospráva

Při práci z domova je,  snad ještě více než při práci z kanceláře,  nutné dbát o duševní hygienu.  Již jsme zmínili pracovní prostředí, ale nezapomínejme také na životosprávu a předem si naplánujte stravovací a pitný  režim.  Naše lednice nám obvykle  nenabídne tak pestré menu, jako poskytovatel firemního stravování, které dnes již většina velkých firem nabízí,  a tak snadno sklouzneme k tomu, že se vrhneme na energetické tyčinky nebo jiné nezdravé pokrmy a po pár měsících práce z domova získáme i pár kilogramů nadváhy a žaludeční problémy.

Pokud pracujeme v režimu home office, stávají se naši kolegové stále více virtuální. Chybí nám pravidelný osobní kontakt, někdy bohužel i zásadní informace,  které se k nám z posledního jednání nedostaly  a občas postrádáme  i  neformální popovídání s kolegyněmi v kanceláři. Nezapomínejme proto na své přátelé, koníčky, sport a pobyt v přírodě, jinak se dostanete do začarovaného kruhu pracovních a domácích povinností a dříve či později se to projeví na našem duševním či fyzickém zdraví. Home office totiž může být nejen dobrý sluha, ale také zlý pán.  Užívejme  proto výhod tohoto typu úvazku, ale nebuďme jeho obětí.

 

Human Garden